July 11, 2020,

#brezpavze v menopavzi

vichy

V zadnji številki revije Ona lahko preberete VICHY advertorijal ob Dnevu žena, v katerem sem zapisala

 
"Ženske, ko pridejo v svoja petdeseta, vedo, česa ne marajo in kaj jim je všeč. Pretekla obdobja so mi prinesla neprecenljive izkušnje in modrost, ki jih lahko zdaj unovčim in živim polno življenje. Otroka sta končala študij, sta zaposlena, živita že vsak na svojem, tako da imam res čas samo zase in ga preživljam z ljudmi, ki so mi zelo blizu. Najraje s svojim vnukom, saj je v moje življenje prinesel ljubezen, ki se je ne da opisati.

Seveda pa petdeseta leta pri ženskah pomenijo tudi prihod menopavze, ki jo mnoge dojemajo kot zelo neprijetno obdobje zaradi vročinskih valov, povečanja telesne teže, hormonskih sprememb ... Jaz ne morem ravno reči, da je to zame neprijetno obdobje, ker se vse življenje na nek način ukvarjamo s sabo in vedno je nekaj, kar nas opozori na določene spremembe v nas. Ko se je vse skupaj začelo, je bil to zame znak, da se nekaj dogaja. Takoj sem se zavedela, da so to znaki menopavze. Pred tem nisem nikoli prav veliko vedela o tej temi niti se nisem kaj dosti poglabljala vanjo, ker se mi je zdelo nepotrebno in zelo oddaljeno. Ker leta hitro minejo, je  prišlo na vrsto tudi to obdobje.

Moja koža postala bolj zahtevna, izgublja kakovost, pogosto je izsušena. Z nego Neovadiol, ki moji koži povrne gostoto in vlažnost, čas menopavze ne pomeni pavze za lepoto, ravno nasprotno!

Mislim, da zelo veliko naredimo zase, če poskrbimo za dovolj spanja, čim manj stresa, in se zmerno prehranjujemo. Spim 8–9 ur, spijem 2–3 litre vode na dan, ne kadim, se nikoli ne prenajedam in alkohol uživam le ob posebnih priložnostih, skrbim za svoj videz in nego kože. Zelo sem zadovoljna z življenjem, ki ga živim, za kar se lahko zahvalim svoji družini, saj mi daje največ energije za vse, kar počnem!

Vsem ženskam, ki so že v menopavzi ali se bodo z njo še srečale, svetujem, naj ne pozabijo, da smo ženske po 50. letu še vedno zelo aktivne in da je to obdobje veliko lažje, če smo za svoje fizično in psihično zdravje skrbele vse življenje. Menopavza je zame le konec menstrualnega cikla, kar v praksi pomeni manj glavobolov, trebušnih bolečin in utrujenosti na prvi dan menstruacije.

S ponosom lahko rečem: #brezpavze v menopavzi!«

TAGS