,

Rimske Terme

Rimske terme

RIMSKE TERME

Ko pride jesen, krajši dnevi in ko prvi sneg pobeli vrhove je čas za sprostitveni vikend in uživanje v termah. Na srečo jih je v Sloveniji kar nekaj, med njimi pa zagotovo izstopajo Rimske terme. So eno najstarejših in tudi najmodernejših, saj so jih temeljito prenovili leta 2011.

Rimske terme imajo eno najstarejših tradicij v srednji Evropi, saj naj bi tu prebivali Rimljani, ki so znali ceniti termalno vodo, prvič pa so bile pisno omenjene že leta 1486. Kot termalno zdravilišče so resnično zaživele po letu 1840, ko jih je zaradi blagodejnih učinkov termalne vode kupil tržaški veletrgovec Gustav Adolf Uhlich z ženo Amalijo.

Po letu 1848, ko so zgradili železniško povezavo Dunaj - Trst so Rimske terme obiskali številni ugledni gostje, kot so angleška princesa in pruska prestolonaslednica Viktorija, Napoleonova sestra Caroline Bonaparte - princesa Murat, avstrijski književnik Franz Grillparzer, srbski književnik Vuk Karađžić, cesar Ferdinand, nadvojvoda Janez in številni drugi.

Danes Rimske terme tvorijo sodoben hotelski kompleks treh hotelov, center dobrega počutja in medicinski center. Že ob prihodu nas najprej pozdravi hotel Sofijin dvor, ki stoji neposredno ob parku z orjaškimi sekvojami. Hotel Rimski dvor stoji na sredini, poleg njega pa stoji še hotel Zdraviliški dvor v sklopu katerega je tudi historični del prvotnih term.
Prav historični del , oziroma kopeli vodnih nimf, je poleg veličastnega osrednjega bazena , name naredil največji vtis. Zraven so uredili še manjši muzej zgodovine Rimskih term, tako da predlagam da si ga obvezno ogledate. Tako se boste lahko ob sprostitvi v starodavnih kopelih s termalno vodo vrnili v pretekla stoletja in si nabrali moči, potrebnih za vsakdan.

 

Moram priznati, da sem prvič obiskala Rimske Terme in  da se vrnem takoj, ko mi bo čas  dopuščal in si bom zaželela odklopiti od norega vsakdana, ki je danes znan vsakemu posamezniku. 

Moja krasna suita Citrus v Hotelu Rimski Dvor z okroglo posteljo in jacuzzijem, ki  je bilo moje prvo razvajanje v termah. Vsaka suita pripoveduje svojo zgodbo, ki izhaja iz latinskega poimenovanja zdravilnih rastlin in sadja iz okolice Rimskih Toplic.

V historičnem delu se lahko vrhunsko razvajate v kopelih vodnih nimf, ki s svojo mističnostjo in zdravilnimi učinki vplivajo, da okrepite svoj imunski sistem.
Priporočam AMALIJINO TERMALNO KOPEL (20 min.) - 1 / 2 osebi
Naravna kopel je poimenovana po prvotnem termalnem vrelcu - Amalijinem vrelcu. To je kopel v avtohtoni kadi v naravni termalni nefiltrirani vodi brez vseh dodatkov. Pozitivnih učinki termalno-mineralne vode se kažejo že po prvi uporabi.

  

  

Kljub slabemu vremenu se je v soboto le prikazalo nekaj sonca, da sem se lahko sprehodila po čudovitem parku, kjer v tišini občuduješ mogočnost sekvoj.

Poleg polpenziona, kjer nudijo širok izbor hrane sem se en večer odločila za a la carte v restavraciji Sofija, kjer so me razvajali z brezglutenskim menijem. Odločila sem se za slasten mesni meni s štirimi hodi:
- marinirana teletina
- bučno kostanjeva juha
- file pegatke z rdečim zeljem
- hruška z medom in sladoledom

 
V nedeljo smo si ogledali muzej, kjer je opisana zgodovina term v besedi in sliki.


Izvirna rimska kopališča v bazenih s termalno vodo, ki ima, kot ena najbogatejših vod v Sloveniji, dokazano zdravilne učinke za telo. Zaplavate lahko v  notranjih in zunanjih bazenih s skupno površino kar 450 m2.


Dotik sprostitve in harmonije v Wellnes centru Amalija